Publicador de contenidos

null Els Punts de Defensa dels Drets Laborals han atès prop de 3.800 persones el 2024

Els Punts de Defensa dels Drets Laborals han atès prop de 3.800 persones el 2024

Els Punts de Defensa dels Drets Laborals han atès prop de 3.800 persones el 2024

L’Ajuntament de Barcelona, UGT, CCOO i Inspecció de Treball han fet balanç del servei impulsat per Barcelona Activa, el qual va atendre un 6,3% més persones l’any 2024.

Barcelona, 01 d’abr. 2025

Els Punts de Defensa dels Drets Laborals (PDDL), el servei clau d’assessorament en matèria de drets i deures laborals a Barcelona, ha atès 3.783 persones el 2024, un 6,3% més que l’any anterior. En total, s’han realitzat 4.065 sessions individuals.

Aquesta iniciativa municipal, que va començar com una experiència pilot el 2017, ofereix atenció presencial en els 10 districtes de la ciutat, així com assessorament telefònic i sessions grupals per a entitats i persones treballadores que comparteixen casuístiques com ser persones migrades, persones amb necessitat de conciliació, treballadors/es que pertanyen a col·lectius laborals com professionals del treball domèstic, raiders o persones que treballen en el sector de les cures.

El perfil de les persones ateses reflecteix una diversitat significativa: un 68% són dones i un 63% tenen nacionalitat espanyola. A més, el 73,8% de les consultes provenen dels sis districtes d’atenció prioritària (Ciutat Vella, Sants-Montjuïc, Sant Andreu, Nou Barris, Horta-Guinardó i Sant Martí), fet que reafirma la necessitat d’aquest servei com via per combatre la precarietat laboral en zones de desigualtats socioeconòmiques.

El servei també compta amb un espai especialitzat adreçat a persones de 16 a 35 anys. Aquest Servei d’Assessoria Laboral per a Joves, ha atès el 2024 un total de 4.854 consultes de 3.158 joves, per resoldre dubtes sobre contractes, convenis, salaris o acomiadaments.

Pel que fa a la situació laboral, el 90% de les persones ateses compten amb un contracte indefinit, el 77% treballen per compte d’altri i el 72% ho fan a jornada completa. Els motius principals de consulta han estat dubtes sobre drets laborals, acomiadaments o extincions de contracte, qüestions relacionades amb la Seguretat Social i reclamacions de quantitats.

A més, el 2024 s’ha registrat un increment del 26% en la participació en les formacions grupals respecte a l’any anterior, una dada que evidencia l’interès creixent per conèixer i defensar els drets i deures laborals.

 

Presentació de la comissió de seguiment del servei

Durant la sessió de valoració dels PDDL, s’ha anunciat la creació d’una comissió de seguiment amb representants de Barcelona Activa, l'Ajuntament de Barcelona, CCOO, UGT i Inspecció de Treball, que tindrà com a objectiu reforçar l’impuls dels drets laborals i contribuir a una ocupació de més qualitat a la ciutat. Aquesta comissió treballarà en el marc de l’Acord de Barcelona per l’Ocupació de Qualitat (ABOQ) i establirà indicadors per mesurar-ne l’evolució amb l’objectiu de difondre, sensibilitzar i assessorar les persones sobre els seus drets i deures com a una de les vies per combatre la precarietat laboral i promoure un mercat de treball de qualitat.

Consulta més informació sobre els Punts de Defensa de Drets Laborals al web.